Thursday, December 24, 2015

Muslimah People vs Orang Biasa

Assalamualaikum,

First of all, what I might say ni maybe akan buat sesetengah orang terasa. Tapi bear in mind, ini hanyalah pandangan dan pemerhatian saya. Maybe some of you boleh improvekan lagi diri sendiri lepas baca ni.

1. MUSLIMAH PEOPLE HAVE THEIR OWN USRAH GROUP WHILE ORANG BIASA HAVE GANG

   Mereka yang muslimah ni biasanya akan ada satu group yang dipanggil usrah. And tak dinafikan jugak ukhuwah diorang sesama ahli group sangatlah rapat. Sharing everything dari masalah agama sampailah masalah diri sendiri. Bagi orang biasa pulak, diorang tend to have a group of people yang diorang anggap macam geng, member kamceng. But mostly diorang just share pasal lelaki, relationship, fashion, artis. Ada jugak yang cerita pasal agama but not too much macam usrah. Jadinya disini, sebagai contoh, Linda (bukan nama sebenar), berkawan dengan mereka yang huhahuha bersuka ria berjimba and kawan dia tu lah geng dia kalau nak entertainment. Then suatu hari, dia dapat hidayah untuk berubah. 

   Tapi, to leave a gang is easy but to join a usrah is not that easy. Macam yang aku cakap tadi, usrah people sangat lah rapat ukhuwah diorang tu sampaikan everything semua buat sama-sama. And apa yang aku nampak, (sekali lagi ditegaskan ini hanya pandangan saya), orang biasa macam Linda macam tak ada chance untuk join apa yang muslimah people buat dalam usrah. Think about it, nak pergi ceramah Fatimah Syarha, tapi satu bas full with muslimah people, niqabis, alim alimah semua. While people like Linda, cuma mampu duduk tepi tingkap fikir bestnya diorang dapat join. So bila dia nak berubah? Yes, kita memang kena cepat grab a chance, tapi duhai muslimah sekalian, why not ajak diorang sekali?

2. MUSLIMAH PEOPLE COMPETE WITH OTHER FOR AFTERLIFE BUT ORANG BIASA THINK AFTERLIFE LIKE WHATT?

   Hidup memang sekali. Dalam hidup ni lah kita nak kejar semua benda. Tak lupa jugak untuk kejar kehidupan lepas akhirat. So mereka yang muslimah ni akan berlumba lumba bab nak buat kebaikan sebab nak kerja syurga yang satu tu. Tapi duhai muslimah, syurga yang satu tu bukan untukmu seorang. Kami? (Sekali lagi diTEGASkan ini hanyalah pandangan peribadi) Yes some of orang biasa jarang terfikir pasal masa depan or lebih spesifik masa selepas mati. And some of them malas nak fikir sebab dia tahu dia banyak dosa and end up masuk neraka. 

  Tapi duhai muslimah, tipulah kalau dalam hati diorang tak ada rasa untuk kejar syurga. Kalian tergopoh gapah untuk solat bila azan mula berkumandang, cepat cepat bangun tahajud untuk kejar Allah, tapi rakan korang tidur dengan lena tak fikir apa pun macam yang ada dalam fikiran korang. Kalau korang mampu intai rakan korang punya hati, banyak sebenarnya yang diorang fikir. Lebih lebih lagi untuk jadi macam korang. Tapi diorang malu. Tak ada yang nak bimbing. Nak berubah masih tertatih tatih.

3. MUSLIMAH PEOPLE IS IN FULL SET ATTIRE WHILE ORANG BIASA JUST WRAP WHAT THEY COULD

   Mana mana kita pergi, kita mesti akan nampak a group of women, all black attire, pakai niqab and everything. Sumpah guwa punya life goal dho, tak tipu. Bukan sebab warna hitam tu favorite, tapi sebab apa yang diorang pakai buatkan diorang tu mcm dilindungi, cantik and mysterious. Manakala, orang biasa some of them balut je dah lah ok le tu dari tak pakai apapa and with one look semua tahu dia tu hipstur, peha kecik, bra dia kaler pink (shawl pendek), uishh that butt dabommm, and macam macam lagi. Fashion is something yang remaja sekarang kejar. No fashion, no likes on instagram, sad life. Betapa sadnya lah kan life bebudak zaman sekarang (aku pun sama je). 

   Aku pernah dengar orang kata, 'cantiknya diorang pakai full tutup semua, aku nak jugak ah pakai tapi nak beli kat mana weh kalau aku pakai baju fit ni dengan skinny jeans ni masa beli mesti orang pandang pelik. nak suruh diorang (muslimah) belikan lah tapi diorang pun sama'. Huhu ok ni sedih. SEKALI LAGI DITEGASKAN INI HANYALAH PANDANGAN SAYA TERHADAP "SOME" OF THE PEOPLE. Diorang yang muslimah ni, segolongan keciiik dari diorang pandang orang biasa sebelah mata. Jeling. Maybe rasa meluat kut dengan gaya kitorang. Huhuhu sedih. Ye kami tahu awak ahli syurga, jangan risau ah sis chill ah. Tak hilang pun title tu, bencikan keburukan kan memang benda baik. Tapi bencikan kitorang yang buat keburukan? RASAnya sis macam dah salah konsep je. Why not bermanis muka, ajak kitorg buat benda baik. Kan best?



So far tiga ni jelah yang selalu aku perhatikan. Bukan nak kutuk or caci ke maki ke, NO. Cuma nak sampaikan perkara yang aku rasa both of us (muslimah dan orang biasa) kena tahu.Whatever it is, kita semua human kan? Kau bukan malaikat and aku bukan syaitan. Sama samalah membantu. Serius aku cakap ni, bantulah kami, tariklah kami biar sama sama kita pergi syurga Allah. Boleh tak?   

Wednesday, December 23, 2015

The Dexterity

Assalamualaikum,

Harini just nak cakap, I have a new online shop which is The Dexterity yeayyy. But dia cuma akan beroperasi 2016 nanti hahaha. SO... what kind of things i will sell?

Tadaaaa..............

 


Yezzaa lebih kurang macam ni lah. And all the painting is just for RM5 per piece. Exclude frame dgn postage lah tapi. Hahahaha SO PLEASE SUPPORT ME, because actually kenapa aku nak start online business ni sebab nak bayar yuran. i dont have enough money left untuk hidup kat u and i am big enough untuk tk lagi mintak duit kat parent. so please help me with this #roadtopayunifee . thank u so much and love you gais.

Tuesday, December 22, 2015

Keep calm and change

Assalamualaikum and hi.

Hello everyone. Yeah things get so much better now. I dont really hate my course which is Bomedical Science. The fact is, Im afraid of losing arts in my life. But now, I can create science with arts. It was so much FUN. I can draw anatomy of human body much better than my coursemate can do, and thats the better way of learning for me because I tend to remember everything that I draw, Alhamdulillah.

Im trying to live a positive life right now, and in order to that I have to sacrifies anything that will give bad influence for me. Dont get me wrong, I still enjoy watching movies at the cinema, shopping and do some other thing, but I try to avoid everything that could harm me *if u know what i mean*.

I dont know. I feel so great right now. Yup final just around the corner but I dont feel too much pressure like my friends. Im not afraid of getting bad pointer because all I really want right now to understand everything that I learnt with all my heart. I dont want to study because of the exam. I want to study because of the knowledge itself. Theres so much more to explore about human body and Im getting curious day by day. Haha. I dont care about u final exam, buwek.

4 months of being here, in ukm kl, really taught me a lot. You get to know anyone and some of them might help you and some of them might harm you too. By harm I mean they could bring you to the world paradise such as club, weed and many other place too. Its your choice to choose your friend wisely. Its okay if you failed, but never forget to get up again.

Alhamdullilah Ive got a really nice roommate, shes tall, crazy, and most of all, muslimah. And I like that. She never failed to remind me about solat, study and everything. She never comment anything that I wear (even if it was too tight huhu), and accept me for who I am. She never get angry scolding me if I did something wrong, because the way she making me realized everything is with her act. Every morning before going to class she will wear a very very huge tudung and I was like WOAHHHHH TOO BIG TOO BIG, but I just said that in my heart. And all her top and shirt is too big and too muslimah, I wonder how she can wear that everyday. So one day I tried to wear one of her tudung while shes at the fakulti, and I looked into the mirror and I was like, OMG IS THAT MEEE?? It wassssssssssssss, beautiful. Dont get me wrong Im not trying to praising myself, but that wass how I felt. I felt so secure, and I felt that I was being protected. And I love it.

I know I have done many bad things during my past, but its never too late too change it right? I believe one day everyone would have a thought in their mind about their life. How long they are gonna live that way? How to become a better muslim and everything. I have that in my mind too. But one thing for sure, its never too late. Dont change too drastically if you have the tendency of doing the wrong things again. Just one thing at a time. Perhaps you can think one of the good things you want to do and try it for about 1 month. And the next month, you could try something else. I know I am not the better person to give advice like this to other people, but I know, there are people out there who have the same experienced like me, they want to change but they are too afraid and theres no one willing to help them. They felt so lost yet they they couldnt find the way out. Im with you guys.

Just so you know, theres nothing impossible in this world. Its all about yourself. Think.